Novým trendem, jak významně snížit náklady na energie v gastroprovozech, je kombinace vzduchotechniky doplněné o tepelné čerpadlo. Díky spojení společností ATREA a Master Therm lze nyní získat ucelené řešení na míru „v rámci jednoho domu“.
Hlavní funkcí vzduchotechniky je odsávání odpadního vzduchu a přívod toho čerstvého. Zásadní je také účinné filtrování tuků, které se do vzduchu dostávají při smažení či pečení.
Rozšíření systému o tepelné čerpadlo, které umožňuje vytvořit z restauračního provozu během vaření téměř soběstačnou jednotku, protože vyprodukované odpadní teplo výrazně přispívá k pokrytí potřeby vytápění prostoru restaurace i ohřevu teplé vody.
Další zásadní výhodou přítomnosti tepelného čerpadla, která zvyšuje celkový komfort v kuchyni, je možnost jeho využití pro chlazení vzduchu v letních měsících. Studený vzduch se do prostoru kuchyně rozvádí větracím stropem. Odpadní teplo z chlazení lze i nadále využívat například pro přípravu teplé vody.